0593 208000

Chippen en registreren

Chippen en registreren

In Nederland moeten alle paarden, pony’s en ezels binnen 6 maanden na de geboorte een paspoort en een chip hebben. Het is namelijk verboden om een paard ouder dan 6 maanden, geboren na 1 juli 2009 te houden zonder chip en paspoort. Het grootste deel van de veulens wordt gechipt door het stamboek of door een dierenarts in opdracht van het stamboek. De eigenaar ontvangt in dit geval de formulieren van het stamboek en kan de eigen dierenarts laten chippen en de bijbehorende formulieren laten invullen óf er komt iemand van het stamboek langs om te chippen. Voor paarden die geen papieren (bekende afstamming) hebben of niet binnen een stamboek gefokt worden, verzorgt het KFPS de paspoort uitgifte. In zo’n geval wordt het dier altijd gechipt door de dierenarts en wordt het formulier “aanvraagformulier paspoort paardachtigen” samen met de eigenaar volledig ingevuld en opgestuurd. De verantwoordelijkheid ligt diegene waar het paard verblijft, dus bij de eigenaar en/of houder van het dier.

Daarnaast zijn alle paardenhouders in Nederland verplicht om vanaf 21 april 2021 de verblijfplaats van het paard te registreren. Hiervoor dient eenmalig een UBN-nummer aangevraagd te worden. Op het UBN-nummer moeten de aanwezige paarden geregistreerd worden. De paspoort uitgevende instantie is verantwoordelijk voor de registratie van het paspoort/levensnummer/chipnummer in de database. De locatiehouder op zijn beurt is weer verantwoordelijk van het registeren van het paard (levensnummer/chipnummer) op het juiste UBN.

Registratie medische behandelingen

Het hoofdstuk “medische handelingen” (= deel II hoofdstuk IX) mag niet ontbreken in een paardenpaspoort en moet op één van onderstaande manieren worden ingevuld: - Indien de eigenaar het paard wil uitsluiten voor de slacht voor menselijke consumptie moet hiervoor getekend worden in bovengenoemd hoofdstuk door eigenaar én dierenarts. In de toekomst hoeven de toegediende medicijnen dan niet geregistreerd worden in het paspoort. (Niet bestemd voor humane consumptie) - Indien het bovenstaande niet is getekend, is de dierenarts verplicht de administratie van bepaalde toegediende medicijnen in het paspoort bij te houden. Daarnaast zijn er ook medicijnen die niet toegediend mogen worden aan paarden bestemd voor humane consumptie.

Lees verder