0593 208000

Boerderij dagbesteding

Boerderij dagbesteding

Boerderij dagbesteding

Boerderij dagbesteding

Het is half juli een mooie zomerdag waarop preventieve bezoeken aan de melkvee bedrijven afgewisseld worden met een spoed geval zoals een bevalling of koe die ziek geworden is.

Op het programma staat ook een bezoek aan boerderij waar de dieren verzorgd worden door mensen met verstandelijke beperking. Een goede accommodatie waar zowel binnen als buiten goede omstandigheden zijn voor de mensen als de dieren.

Afgelopen week kwamen we er voor een vergiftiging. Bezoekers van buitenaf voeren de dieren helaas vaak dingen die ze wel smakelijk opeten maar die niet goed voor ze zijn. Zoals oud brood, bladeren, groente en fruit kunnen heel slecht zijn voor geiten en schapen. ‘Schapen en geiten krijgen genoeg te eten’ en zijn alleen gras/hooi nodig en kleine aanvulling krachtvoer, dus niet bijvoeren.

We komen vandaag voor de 2e vaccinatie tegen Q koorts. Dit is een bacterie die bij het aflammeren vrij kan komen en dan ingeademd door mensen. Het lammeren gebeurt meestal in het voorjaar. Daarom worden de schapen en geiten vóór de vruchtbare periode gevaccineerd. Nederland heeft daar een heel veilig beleid in dat alle dieren op boerderijen met publieke functie verplicht zijn te vaccineren.

Ze hebben de dieren al netjes in een hok gezet dat we de dieren kunnen vast pakken en vaccineren, een klein prikje. Het vast worden gehouden vinden de lammetjes spannender dan de prik zelf.

Uit een van de Nubische geiten is een hele mooie tweeling gekomen. Goudbruine bokjes van een paar maand oud racen door het hok, maar ze laten zich ook graag aaien. Het is een vrolijk gezicht en geeft dagelijks afleiding voor de vele bezoekers en verzorgers. Een van de bokjes heeft geluk en mag blijven om door de clienten verzorgd te worden. Helaas geven bokjes een nare ‘bokkengeur’ Het stofje komt van de kop van de bok. Het is een soort sekshormoon voor geiten, het brengt bij geiten de vruchtbaarheidscyclus op gang. Gecastreerde bokken maken het stofje niet aan. Om deze geur, inteelt en het stoere maar onveilige gedrag van de bok te voorkomen castreren we de bok. Op het gras langs het wandelpad maken we met schone handdoeken een operatie plek. Voor sommige cliënten heel eng, anderen vinden het erg interessant! Omgang met verstandelijke beperking, ik vindt het toch heel knap hoe de begeleiders dat doen. Ik kreeg het gevoel dat de cliënten daar heel prettig wonen en werken.

Als deze bok geen verkeerde dingen bijgevoerd krijgt van bezoekers gaat ie hier ook een hele prettige woonperiode tegemoet.

Bernd Hietberg

Veearts in Beilen bij Dierenartsenpraktijk het Drentse Hart

Van Boeijen en Boerderij de Brinkstal.