0593 208000

Fors geschapen

Fors geschapen

Fors geschapen
100%
min
164%

Actie op de boerderij

Ons team luncht tussen de middag gezamenlijk op de praktijk, we praten dan gezellig bij en bespreken bijzondere of lastige patiënten en ook de werkverdeling. Zo was de vraag, wie gaat de ram even castreren, want dat is toch soms een spannende ingreep.

Vandaag mocht ik het doen, en zo reed ik naar de ram, meestal een jaarling. Daar aangekomen bleek het schaap al 4 jaar oud. Een ram van een zeldzaam ras uit Tirol met mooie opgekrulde hoorns van bijna een halve meter aan beide zijden, een geweldig dier om te zien. De eigenaresse legde me uit hoe bijzonder en zeldzaam het dier was en dat ze er enorm aan gehecht waren. Helaas was hij zijn mannelijke hormonen niet de baas en bleef hij ook zijn pas bevallen ooi lastig vallen. Daarom werd besloten tot castratie. Door het enorme pak wol was het even gokken hoe zwaar deze kerel was en hoeveel narcose hij nodig had. De dikke wol hebben ze met de koude winters in Tirol natuurlijk wel nodig.

Een narcose op de boerderij vraagt altijd zorgvuldigheid en voorzichtig werken, er is immers geen beademingsapparaat in de buurt en de dieren zijn te groot om zuurstof in het schaap te blazen, laat staan te reanimeren

Hij was toch nog stoerder dan ik dacht, en ging pas liggen na wat extra narcose. We kozen een plek bij de achterdeur van de deel, voor wat extra daglicht, en konden aan de slag. De ram bleek letterlijk groot geschapen, twee testikels zo groot als een flesje bier en een flink pak wol erom. Een flinke klus om al die wol weg te scheren. Vervolgens verdoven en nogmaals wassen. Doordat het flink waaide, voelde het na het scheren en de alcoholspray blijkbaar frisjes, want opeens kromp de balzak ineen en waren de testikels bijna de buik in verdwenen!

Gelukkig lukte het even later wel de balzak netjes te openen en de flinke zaadstreng af te binden zodat het niet ging bloeden. Een bloedende zaadstreng zou het einde van het dier betekenen. De testikels één voor één verwijdert. Nu begrijp ik pas waar de term groot geschapen vandaan komt.

In overleg met de eigenaresse besloten we het dier niet direct wakker te maken maar rustig uit te laten slapen. Een paar dagen later hadden we nog even contact, de ram maakte het gelukkig goed. Het was een verhelderende middag.