0593 208000

Schaap op de kop, zet ‘m rechtop

Schaap op de kop, zet ‘m rechtop

Schaap op de kop, zet ‘m rechtop

Schaap op de kop, zet ‘m rechtop

Het was een drukke spoed dienst met de feestdagen. Hoe presteren koeien het toch om allemaal op hetzelfde moment te beginnen met een lastige bevalling? Het resultaat was dat de jaarwisseling hier niet met de ogen open gehaald werd.

In plaats van vuurwerk nieuwjaarsdag even wat hout op de vuurschaal buiten. Geen knallen, vond de hond ook wel prettig. Lekker warm even beetje kletsen met de kinderen en af en toe een houtje erop, lekker warm en na 2 dagen kun je nog nagenieten van de geur aan de kleren.

Mijn vrouw durfde met dit vuurwerkvrije nieuwjaarsdag zelf met een jong paard voor het eerst een buitenrit te maken. Onderweg zag ze een schaap op de rug in de wei. Dat gebeurt vooral in de wintertijd wanneer de schapen een zware dikke vacht hebben en een dikke buik door de lammetjes die komende maanden geboren worden. Ze rollen op de rug en kunnen niet zelfstandig terug rollen. Het gas wat in de maag (pens) van het schaap gevormd wordt bij vertering van gras kan er niet uit, en verdrukt de longen. Snelle hulp is dan nodig. Met een jong paard onderweg even afstappen en aan de boom knopen om een schaap te helpen, das niet echt veilig voor het paard. Met de telefoon in de hand vanaf het paard de hulptroepen gebeld want de boer leek niet thuis.

Ook al is een klein kampvuurtje nog zo leuk, om een beest in nood te helpen, daar springen ook de kinderen direct voor in de auto. Daar aangekomen met de beschrijving van mijn vrouw vinden we het schaap in een weiland nabij het dorp. Maar hoe kom je de wei in? Sinds de aanvallen van de wolf vorig winter hebben veel boeren afrastering met schrikdraad tot 140 cm hoog. Ook een uitdaging om daar overheen te stappen om een schaap in nood te helpen. De kinderen kregen vliegles en kon ik er overheen gooien. Maar een schaap is net even wat te zwaar voor een kind van 6 en 8. Met een natte oude stok het bovenste draad wat naar beneden, een licht schok in de handen, snel er overheen om het schaap op de kont te zetten. Daarna in alle rust voorover laten kantelen zodat ze zelf weer weg kan lopen naar de kudde toe. Op dezelfde manier verlieten we het weiland en zo was toch het toch nog een avontuurlijke nieuwjaarsdag. Ziet u een schaap op de kop? Zet het rechtop of waarschuw direct de boer.

Bernd Hietberg

Dierenarts Beilen – Het Drentse hart