0593 208000

Qkoorts

Qkoorts

Qkoorts

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Bij schapen en geiten geeft deze aandoening over het algemeen weinig klachten, behalve een enkele abortus. Als zoönose speelt deze ziekte een grotere rol. Een zoönose is een ziekte die van dier op mens overgebracht kan worden. Dit betekent dat wij als mens helaas ook Q-koorts kunnen krijgen. Bij mensen kan de Q-koorts bacterie een longontsteking veroorzaken en overgaan in meer chronische klachten. Het risico op besmetting is het grootst tijdens het aflammerseizoen, omdat de bacterie dan in grote hoeveelheden via het vruchtwater en de vruchtvliezen wordt uitgescheiden.

Om te voorkómen dat uw schapen en/of geiten de Q-koorts bacterie krijgen en vooral uitscheiden, kunt u uw dieren vaccineren. De vaccinatie start met een basis-vaccinatie die na een maand wordt herhaald. Vervolgens dient u uw dieren jaarlijks te vaccineren om ze te blijven beschermen.

Voor schapen- en/of geitenhouders met een publieke functie is het door de overheid verplicht gesteld te vaccineren tegen Q-koorts. Plaatsen met een publieke functie zijn bijvoorbeeld zorgboerderijen, schaapskooien, educatieboerderijen en kinderboerderijen.

Voor vragen over de Q-koorts vaccinatie, het diagnosticeren van Q-koorts en/of voor het maken van een afspraak, kunt u gerust contact opnemen met onze praktijk.

Lees verder