
Wormen
Wormen bij schapen zijn op te delen in rond-, lint- en zuigwormen. Afhankelijk van de grootte van het perceel en hoe vaak er omgeweid wordt, kunnen helaas worminfecties ontstaan. Over het algemeen hebben de opgroeiende lammeren hier het meeste last van. Bij oudere schapen ontstaat er namelijk een zogenaamde 'leeftijdsresistentie'. De verschijnselen bij een worminfectie kunnen variëren van slechte groei tot diarree, bloedarmoede en in ernstige gevallen sterfte. Behandeling van worminfecties kan het beste op basis van mestonderzoek.
Leverbotinfecties worden veroorzaakt door de worm Fasciola Hepatica, deze worm leeft een deel van zijn cyclus in een slakje. Dit slakje overleeft voornamelijk op vochtige gronden. Bij acute leverbot kan er veel sterfte optreden. Bij een meer chronisch beeld treedt er groeistilstand, gewichtsverlies of bloedarmoede op. Behandeling van leverbot is mogelijk, maar in Nederland treedt er steeds meer resistentie op.
Voor mestonderzoek en vragen over behandeling en/of beweidingsschema's, kunt u contact opnemen met onze praktijk.
MYIASIS (maden)
Myiasis of maden bij schapen wordt veroorzaakt door de blauwgroene vlieg. Deze vlieg ligt eitjes in de vacht van schapen, waarna er larven uitkomen. Deze larven eten letterlijk de huid en het vlees van het schaap op. De beschadigingen trekken weer nieuwe vliegen aan, die opnieuw eitjes leggen. Dit kan razendsnel gaan!
Wanneer dieren last hebben van diarree/dunne mest of bijvoorbeeld een baarmoederontsteking, wordt de achterhand vuil wat snel vliegen aantrekt. De meeste problemen doen zich voor in juli en augustus, omdat dan de omgevingstemperatuur hoog is. Schapen die myasis hebben, schuren aan en bijten naar de aangedane plekken. Indien het ernstig is, worden dieren sloom, eten ze niet meer en gaan ze snel achteruit. Wanneer de wol opzij getrokken wordt, zijn er wonden te zien met vaak grote aantallen maden daarin.
Behandeling bestaat uit het wegknippen of scheren van de wol rondom de aangedane plekken en dieren te wassen met een speciaal middel.
Preventief kunnen de dieren met een pour-on worden behandeld. Dit geeft tot 16 weken bescherming.
Voor vragen over maden en/of myiasis kunt u contact opnemen met onze praktijk.
