'Wanneer het goed is voor de koe komt het ook automatisch weer bij de veehouder terug', zo luidt de overtuiging van Leen, die al vanaf het begin bij het project is betrokken. 'Beter comfort en een beter welzijn zorgen ervoor dat koeien ouder worden en dat is ook financieel interessant.' Leen is de 'geestelijk vader' van het 'ordenen' van data om zo de levensduur te benchmarken. Zo krijgen melkveehouders inzicht in de resultaten, ook ten opzichte van andere jaren én hun collega's. 'Je weet waar je staat met het bedrijf en dat stimuleert om te verbeteren', is de ervaring van Leen die benadrukt dat veehouders al heel goed voor hun koeien zorgen. 'Anders blijf je geen boer.' Verbeteren kan echter altijd. 'Wanneer veehouders mij vragen, gaan we er samen mee aan de slag.'
Bernd Hietberg is dierenarts bij de in rundvee gespecialiseerde praktijk Het Drentse Hart in Beilen. Nieuwsgierig, enthousiast en ambitieus om melkveebedrijven in de basis dingen vooruit te helpen. Bodem, plant en dier relaties met gezonde koeien die makkelijk oud worden. Met als achtergrond boerenzoon, hogere landbouwschool en vele buitenland stages op boerderijen is de insteek van een workshop of studiedag vooral praktisch en interactief. Als weidecoach actief in het project Grip op Gras en Koe en Eiwit, benutting van vers gras en eiwit. Tevens actief in promotie van de agrarische sector op diverse manieren. Bij voorkeur beschikbaar voor bedrijfsbezoeken, workshops of ‘probleem bedrijven’ in de noordelijke provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.
Voor Tjarda ligt de focus bij levensduurverhoging op de kalveropfok. 'Om even aan te geven hoeveel invloed de jongvee opfok heeft: wanneer een kalf al in de eerste levensweek antibiotica nodig heeft, kost dat 300 kilogram melk in haar eerste lactatie.' Een goede opfok zorgt ervoor dat kalveren melkkoeien worden die minder vatbaar zijn voor ziekten. Daarbij geeft ze aan dat die gemiddelde leeftijd van 6,5 jaar 'maar een getal is.' 'Dat is best lastig te realiseren met de regelgeving van afgelopen jaren.' Het doel is echter wel duidelijk: gezonde, oude koeien. Hoe? 'Ik stel veehouders de vraag: wie lust er een biertje?' Ik adviseer ze om eens wat vaker een biertje mee te nemen de stal in.' Door te kijken naar je koeien kun je al heel veel zien aan het gedrag van de koe en dat zegt wat over de huisvesting, vervolgt ze. 'Wat bredere boxen, een gekartelde schoftboom, extra waterbakken; dierenwelzijn verbeteren vraagt echt niet altijd grote investeringen.' Wat ze ook belangrijk vindt is de samenwerking tussen de erfbetreders. 'Met een gezamenlijk doel zorg je ervoor dat veehouders meer economisch kunnen draaien.'
Sacha komt oorspronkelijk uit Noord-Holland. Voor sommigen ben ik misschien al een bekend gezicht, want wat betreft de connectie met DAP Beilen zou je kunnen zeggen; 'driemaal is scheepsrecht.'
Tijdens mijn onderzoeksstage in 2017, waar DAP Beilen onder andere bij betrokken was, heb ik meerdere weken tussen de schapen over de Drentse heide gelopen. In deze periode is mijn voorliefde voor de provincie Drenthe ontstaan. In 2019, ruim een jaar geleden, heb ik met heel veel plezier mijn eindstage bij DAP Beilen mogen lopen. Na deze stage heb ik altijd gezegd, mocht er een mogelijkheid zijn voor mij om dit team te komen versterken, dan zeg ik direct ja! Na een jaar te hebben gewerkt als allround dierenarts in Groningen, kwam die mogelijkheid en ben ik vanaf augustus 2020 hier werkzaam.
Ik heb er ontzettend veel zin in om dit enthousiaste en vooruitstrevende team te komen versterken. De komende jaren wil ik mij graag verder ontwikkelen als rundveedierenarts.
Marjan woont samen met haar man en zoontje in Beilen.
Haar taak in dit team is voornamelijk de veehouders en dierenartsen bij staan met de administratie.
Zij bied de helpende hand voor de financiële administratie en het verwerken hiervan.
Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de apotheekbeheer.
‘Naast het werken bij de praktijk ben ik actief in de paardensport en ben ik sportmasseuse voor paarden’ verteld Marjan. ‘Thuis hebben wij natuurlijk ook dieren, een hond, katten en mijn eigen paarden.’
‘Met plezier werk ik bij dierenartsenpraktijk Het Drentse Hart. Een innoverende praktijk met enthousiaste en gedreven collega's. Dat past helemaal bij mij. Ik ben trots om deel te mogen maken van dit team!’
Praktijkmanager
‘Mijn specialiteit ligt in de bedrijfsvoering en ik ben bewust de enige medewerkster zonder veterinaire achtergrond’, vertelt Olga. ‘Ik zie erop toe dat alle processen in de praktijk goed verlopen en streef ernaar om deze samen met mijn collega’s steeds te verbeteren’.
Als praktijkmanager ondersteunt ze de maatschap bij alle managementtaken en helpt ze te kijken naar de toekomst. Om dit optimaal te kunnen doen heeft ze onlangs met succes de opleiding Veterinair Praktijk Manager afgerond.
Sinds januari 2020 is ze werkzaam bij de dierenartsenpraktijk. ‘Nooit eerder werkte ik in een team dat zo gepassioneerd en gedreven in hun werk is, ik ben er ook heel trots op om deel uit te maken van het team van DAP Het Drentse Hart’.
Thuis heeft ze altijd verschillende dieren gehad, de affiniteit met dieren is er dan ook zeker. ‘Deze liefde voor dieren deel ik samen met mijn man en dochters, momenteel hebben we paarden, kippen, honden en katten’.
Sanne woont samen met haar gezin in Hoogersmilde en maakt sinds september 2021 deel uit van ons team. Toen Sanne bij ons in de praktijk kwam werken, had zij al meerdere jaren ervaring opgedaan in een andere rundveepraktijk. Het werk was voor haar dus bekend en de draai bij ons op de praktijk wist ze ook snel te vinden.
“Het leukste aan mijn werk vind ik het onverwachtse. Je weet ’s ochtends nooit hoe de dag loopt. Ik hou ervan om “de dag rond te krijgen en lekker druk bezig te zijn” zo kan ik na een dag werken met een voldaan gevoel naar huis rijden. Daarnaast vind ik het erg interessant om meer te weten over dierziekten (dan eigenlijk nodig is) en ook de regelgeving waar de veehouder mee te maken heeft vind ik erg interessant en handig om te weten.”. Sanne houdt zich naast de balie, telefoon en het voorraadbeheer bezig met de jaarplanning, de behandelplannen, het verwerken van de labuitslagen en het opruimen, schoonmaken en desinfecteren van de materialen die de dierenartsen gebruiken. Sanne vind je om 8 uur ’s morgens direct in de spoelkeuken!
“Ik hou niet zo van stilzitten. Thuis ben ik ook graag bezig. Paardrijden (springen én dressuur), hardlopen met onze border collie Jack, skeeleren, onderhoud in en om huis, als ik maar lekker bezig kan zijn, ben ik blij.”
“Ik ga graag naar mijn werk en ben blij dat ik deel mag uitmaken van het team van Het Drentse Hart”.
Vanaf het moment dat Melissa met haar studie Diergeneeskunde is begonnen kwam ze al bij DAP Beilen om meer te zien van haar toekomstig werkveld. Enkele dagen werden enkele weken en sindsdien komt ze regelmatig een dagje meelopen met de dierenartsen. De vrije weken in haar studierooster geven haar de mogelijkheid om ons team te ondersteunen. Je zult haar met name treffen aan de telefoon of achter de balie.
De ervaringen vanuit de praktijk vullen haar studie goed aan. Op dit moment zit ze in het 5e jaar van de studie en de verwachting is dat ze halverwege 2023 zelf aan de slag kan gaan als dierenarts.
Ook mogen bij Melissa de dieren niet ontbreken. Ze heeft een paard waar ze actief mee is in de sport en op keuringen. En een klein koppel Hampshire Down ooien waar ze hobbymatig mee fokt.
‘DAP Het Drentse Hart is een vooruitstrevende praktijk met veel kennis. Dankbaar ben ik dat het team bijdraagt aan mijn opleiding tot dierenarts en dat ik in dit gepassioneerde team mag werken!’
Jerina woont nog thuis in Heemserveen op het gemengde bedrijf van haar ouders, hier is akkerbouw de hoofdtak en houden ze daarnaast ook speenbiggen. Zelf is zij actief in de paardenfokkerij, ze heeft haar eigen fokmerrie met een veulen aan de voet aan huis staan en volgend jaar verwacht haar merrie weer een veulen. Daarnaast heeft ze twee vleeskoeien die ze vanaf kalf heeft zien opgroeien, ook hier fokt ze hobbymatig mee. Jerina houdt van het maken van een praatje en een grapje. “Ik vind het leuk en belangrijk om de veehouders te herkennen. Ik maak graag een praatje en ben oprecht geïnteresseerd in het werk van een veehouder”.
In juli 2022 heeft Jerina de opleiding tot dierenartsassistente afgerond en sindsdien maakt zij deel uit van ons team. Je zal Jerina voornamelijk treffen achter de balie en aan de telefoon. Maar ze ondersteund het team ook met het op orde houden van de voorraad, de (operatie)materialen en de praktijk.
Ze brengt nieuwe ideeën in en voert deze ook meteen uit. Jerina heeft aan een half woord genoeg! We geven Jerina de tijd om haar draai te vinden in de praktijk, maar ze zal al snel meerdere taken op zich gaan nemen.
“Door de opgedane ervaringen tijdens mijn stages op dierenartsenpraktijken en ons bedrijf thuis, ben ik niet onbekend in de sector. De basis is er en ik zie er naar uit om mijn kennis en kunde te verbreden binnen de praktijk”