Alpaca's

Gespecialiseerde dierenartsen in alpaca's en lama's
Bijzondere alpaca, speciale aandacht! Ze komen uit Zuid-Amerika, maar zijn ook steeds vaker te vinden in Nederland en België: alpaca’s! Ook in het werkgebied van DAP Beilen. Onze dierenartsen Lisa Schäffler en Tjarda Sinnige hebben zich gespecialiseerd in alpaca’s. ‘Het zijn schattige, aaibare dieren’, verklaart Tjarda de toegenomen populariteit van deze bontgekleurde, wollige boerderijdieren. ‘Maar je kan ze in veterinaire aanpak niet vergelijken met koeien, schapen, paarden of geiten’, voegt Lisa toe. ‘Ze vragen een heel eigen aanpak.’
Hieronder een aantal tips, adviezen en aandachtspunten van Lisa en Tjarda om alpaca’s gezond te houden.
Alpaca’s hebben een andere fysiologie
Alpaca’s leven oorspronkelijk op de hoogvlakten van onder andere Ecuador, Bolivia en Peru. Het zijn kameelachtige dieren en zijn normaal te vinden op zo’n 5000 meter hoogte, met relatief lage temperaturen (-15 tot +20 graden Celsius) en een lage luchtvochtigheid. Dat betekent dat ze fysiologisch anders functioneren dan onze eigen (landbouw)huisdieren. Om in ons klimaat gezond te blijven vragen de alpaca’s dus wel specifieke aandacht.
Aandachtspunt nummer 1 bij alpaca’s: wormen!
Vraag onze dierenartsen wat bij alpaca’s voor de meeste problemen zorgt en ze zullen zeggen: wormen. Een wormbesmetting kan zelfs zo ernstig zijn dat de dieren eraan doodgaan. Het is dus zaak twee keer per jaar de mest van de dieren te laten onderzoeken op wormen en, afhankelijk van de uitslag, een juiste behandeling te kiezen. Standaard twee keer per jaar ontwormen wordt door de dierenartsen echt afgeraden omdat het resistentie kan veroorzaken, maar ook omdat hiermee het metabolisme van alpaca’s teveel wordt belast.
Zorg dat alpaca’s genoeg Vitamine D krijgen
Alpaca’s zijn gewend aan zon, heel veel zon. Dat zorgt ervoor dat ze zelf veel Vitamine D, en dan met name D3, aanmaken. In ons land is het aantal zonuren veel minder en daarmee ligt een tekort van Vitamine D op de loer. Met zo’n tekort functioneert een alpaca niet meer goed, krijgt onder andere botproblemen en het is ook schadelijk voor hun (ongeboren) veulen, cria genoemd. Onze dierenartsen adviseren elke twee maanden Vitamine D3 toe te dienen. Een veel gehoord advies is om ook Vitamine A en E toe te voegen, maar dat is echt niet altijd nodig. Ook hierbij past weer een aanpak op maat.
Alpaca’s zijn kuddedieren, maar liever niet teveel mannetjes…
De alpaca’s leven in de vrije natuur in kuddes van zo’n 20 dieren. Het mannetje in de kudde is de leider en hierbij geldt: de sterkste is de baas. Wanneer er meerdere hengsten in je eigen kudde zijn, kan het er dus wel flink heftig aan toe gaan. Met hun tanden kunnen de alpaca’s elkaar flink verwonden. De oplossing om tot harmonie in zo’n kudde te komen heet castreren. Niet ingewikkeld, maar wel een chirurgische ingreep die ervaring vraagt.
Alpaca’s laten hun ziekte niet zien
Alpaca’s zijn harde bikkels. Op de hoogvlaktes in hun moederland in Zuid-Amerika hebben ze te maken met zware (weers)omstandigheden. Daarbij leven ze in kuddes in de vrije natuur. Je zwakte of kwetsbaarheid laten zien kan fataal zijn. Vandaar dat een alpaca niet snel zal laten zien dat hij zich niet lekker voelt, ziek is of pijn heeft. Doordat het hele lijf met wol bedekt is, zal ook een verminderde conditiescore niet gemakkelijk waar te nemen zijn. Als eigenaar moet je je daar goed bewust van zijn. Blijf alert op het gedrag, de gezondheid en het welzijn van je dieren. Bij twijfel: bel onze gespecialiseerde dierenartsen die ervaring hebben met alpaca’s.
Alpaca’s: ook om mee te fokken
De alpaca’s worden vooral gehouden voor hun wol en er wordt ook mee gefokt. Dat is wel weer vergelijkbaar met een landbouwhuisdier, namelijk met een paard. De begeleiding van de vruchtbaarheid is daarmee bij de dierenarts in goede handen, inclusief onderzoek en dracht scannen met echografie. Vanzelfsprekend verleent de dierenarts deskundige assistentie bij eventueel moeilijke geboorten. Na de geboorte van het veulen, oftewel cria, is het heel belangrijk dat de nageboorte er vlot af komt, net als bij paarden. Is dat niet het geval: bel de dierenarts.
Tanden slijpen, niet knippen!
De tanden van de alpaca’s vragen om regelmatig onderhoud. Een veel gemaakte fout is dat de tanden geknipt worden, maar het zijn geen konijnen! Met het knippen loop je het risico dat tanden afbreken, met als gevolg flinke kaakontstekingen. De tanden van de alpaca zijn het best bij te werken door te slijpen. Dit is een klusje voor een ervaringsdeskundige.
Vaccineren? Jazeker!
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor alpaca’s. Doordat er wereldwijd veel alpaca’s gehouden worden als boerderijdieren, is er ook veel kennis opgedaan rondom vaccinaties. Met zo’n enting behoed je de alpaca’s voor problemen zoals Clostridium en bijvoorbeeld ook het Rhinopneumonie (EHV) virus. Hierdoor kunnen alpaca’s een dodelijke hersenvliesontsteking krijgen. Vaccineren is een verzekering voor de gezondheid van de dieren. De dierenartsen kunnen jou adviseren over wat, wanneer, hoe en waarom om zo je waardevolle dieren maximaal te beschermen.
Wil jij ook de beste zorg?
Woon je in Drenthe en ben je op zoek naar een gespecialiseerde dierenarts voor jouw alpaca of lama? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We maken graag kennis met je om de mogelijkheden te bespreken.